Den klingande Tornfalken

Tornfalken

🐩🩅🩆🩉🕊 Det hĂ€r Ă€r en underbar, ung tornfalk. Den hĂ€r rovfĂ„geln ses ofta ryttla över fĂ€lt och öppna ytor, som kalhyggen och myrar. Det Ă€r en av Europas vanligaste rovfĂ„glar. Det latinska namnet tinnunculus kommer frĂ„n varningslĂ€tet som lĂ„ter ungefĂ€r som ett ti, ti, ti, ti i varierad ton och hastighet. Och översatt till svenska betyder det latinska ordet tinnunculus ungefĂ€r »falk med klingande lĂ€te«.

Den första kÀnda svenska kÀllan som anvÀnder namnet tornfalk hÀrstammar frÄn början av 1700-talet men det Àr troligen en Àldre benÀmning. »Torn« syftar pÄ att fÄgeln ofta har sitt bo i höga byggnader. Kyrkbyggnader var de vanligaste höga platserna förr, varför tornfalken ofta hÀckade i i dem. DÀrav det forna namnet »kyrkofalk«. Dialektalt har den förr kallats »vÀderpulare« i NÀrke, VÀstmanland och Dalarna och »spÀrring« i Södermanland.

I posterbutiken Svenska FÄglar finns det hÀr och mÄnga andra av Sveriges mest Àlskade fÄgelmotiv i vackert tryck, pÄ papper av museikvalitet. De Àr alla motiv ur de prisbelönta konstnÀrerna von Wrights fantastiska verk »Svenska fÄglar« frÄn 1838.


Svenska fÄgelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fÄgelposters. HÀr finns den största samlingen med Wrights fantastiska fÄgelillustrationer i mÄnga varianter och storlekar.