Gulsot av gulsparv!

Gulsparv

Här sitter en fin gulsparv (Emberiza citrinella). Det vetenskapliga namnet betyder ungefär »liten citrongul fågel«. Vilket ju passar perfekt på den här vackra sparven! Äldre namn är bland andra gulspink och gröning. På Gotland har den kallats »gulvamb«. I norra Sverige har den ibland det onomapoetiskt (ljudhärmande) namnet »Sisselkit«, som ju är en hygglig beskrivning av deras sång. I Nora heter det att fågeln har förstoppning och upprepar »Sitt å skit, sitt å skit«!

Över hela Skåne och delar av Småland och Halland har man trott att man fick gulsot om en gulsparv flög över taknocken just då man steg upp och innan man hunnit lägga sängdynan tillrätta. Men samma sjukdom kunde även botas av att äta den. Efter att fågeln blivit torkat och nedmald, bakade man en ring av den som man sedan åt. Man kunde även väta ett kokat hönsägg eller morot med den sjukes urin och sätta upp det på taket så att gulsparvarna fick äta upp det. Trots myten om gulsoten har man i Sverige varit rädd om gulsparven. I trakterna runt Lund ansågs det lika illa att döda en gulsparv som att skjuta en stork.


Svenska fågelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fågelposters. Här finns den största samlingen med Wrights fantastiska fågelillustrationer i många varianter och storlekar.