Den lilla söta kungsfågeln

Kungsfågel (Regulus regulus) är en mycket liten tätting som haft olika namn genom tiderna, med syftning på dess litenhet. I Uppland kallades den tillexempel för »Granmus«.

Både dess vetenskapliga namn och dess svenska anspelar på deras färgstarka gyllene hjässband. Namnet är belagt till början av 1600-talet men den fabel som förklarar epitetet är mycket äldre. Redan Aristoteles och Plinius den äldre skrev båda om legenden med fåglarna som tävlade om vem som kunde flyga högst och därmed koras till fåglarnas konung. Kungsfågeln lyckades med list vinna tävlingen.

Till en början verkade det som om örnen lätt skulle vinna tävlingen, men när han började tröttna så lyfte en liten fågel som gömt sig under örnens stjärtfjädrar och flög ännu högre än den uttröttade örnen och gjorde därmed anspråk på titeln. Utifrån denna legend har gärdsmygen inom europeisk folkloristisk tradition ofta beskrivits som »fåglarnas kung«


Svenska fågelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fågelposters. Här finns den största samlingen med Wrights fantastiska fågelillustrationer i många varianter och storlekar.