Lunnefågeln - havets papegoja

Lunnefågel

🐦🦅🦆🦉🕊 Lunnefågeln är en av favoriterna, som på danska har det väldigt passande namnet »havspapegoja«. Den kallas ibland bara för »lunne« och har förr kallats både »grönländsk papegoja«. Det finns många hypoteser om ursprunget till ordeledet »lunne« eller »lunde«. Ljudlagsenligt och semantiskt kanske är den rimligaste förklaringen. Enligt denna är »lunne/lunde« ett samiskt lånord för »fågel« som går tillbaka till ett fornsamiskt ord »londe«. Lunnefågeln är bland de vanligaste kustfåglarna i Nordskandinavien och dess geografiska utbredning längs nordatlantkusten till Kolahalvön överensstämmer exakt med den dåtida samiska utbredningen. Fjäder och dun var bland godsen som samerna betalade i den så kallade finnskatten. Det är därför möjligt att norrmännen generaliserade det samiska namnet på »fågel« för att beteckna just lunnefågeln.

Lunnefågelns latinska namn »Fratercula« betyder »den lille brodern«. Man har ibland sagt att namnet anspelar på dess likhet med en munk, men frågan är då vad som ansågs vara munklikt? Kanske lunnefågelns beteende att lyfta en fot över den andra, som om den tänkte be en bön.


Svenska fågelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fågelposters. Här finns den största samlingen med Wrights fantastiska fågelillustrationer i många varianter och storlekar.