Sädesärlans många namn

Sädesärla

🐦🦅🦆🦉🕊 Det här är den nätta sädesärlan. Om den finns genom tidernas gång en massa föreställningar. Bland annat är den hyllad som vårens budbärare som kan ge bonden skördelycka. Men även att den bringar olycka, om man behandlar den illa eller dödar den.

I Sverige förekommer namnet sädesärla dokumenterat redan från medeltiden. »Sädes« kommer från »säde, sådd«, beroende på att den anländer före vårbruket, och för dess vana att följa bonden vid plöjning och harvning, för att leta mat i den omrörda jorden.

Sädesärlan har haft en mängd olika namn. Bland annat »vippstjärt«, »ängsärla«, »ringärla«, »ringaxla«, »kokärla«, »gråärla«, »fåraspringaren«, »kuckerella« och »isspjärna«. Dialektalt har den kallats »säsell« i Västerbotten, »tackeralla« i Hälsingland, »ringella« i Jämtland, »langhale« på Gotland och »spilinto« i Svenska Österbotten.


Svenska fågelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fågelposters. Här finns den största samlingen med Wrights fantastiska fågelillustrationer i många varianter och storlekar.