Tjädern och skogsrået

Tjädern

🐦🦅🦆🦉🕊 Den här vackra tjädern är Gästriklands landskapsdjur. I Sverige trodde man att skogsrået kunde förvandlas till orre eller tjäder och att en sådan »trolltjäder« var omöjlig att skjuta. Tjäder har också använts i folkmedicin. I Småland trodde man att det var bra att smörja brännsår med tjäderfett. Och i Norge och delar av Sverige ansågs man skyddad mot ormbett, trolldom och knivhugg om man bar ett tjäderhjärta om armen. Den är ena delen i den beryktade Skvadern, en korsning mellan hare och tjäder.

Benämningen tjäder är sannolikt besläktat med gammalgrekiskans ord för orre, »tetrax« och »tetraon«. Namnet har förmodligen ett ljudhärmande ursprung, inspirerat av fåglarnas läten. Tjädern har haft många namn i olika delar av landet, bland andra »Storfågel« i Dalarna och »Gråfågel« i Jämtland. Och »Tidur« i Norrbotten, »Tjodder« i Gästrikland och »Fjäran« i Dalsland.

I posterbutiken Svenska Fåglar finns det här och många andra av Sveriges mest älskade fågelmotiv i vackert tryck, på papper av museikvalitet. De är alla motiv ur de prisbelönta konstnärerna von Wrights fantastiska verk »Svenska fåglar« från 1838.


Svenska fågelposters

Besök butiken med över 300 underbara, svenska fågelposters. Här finns den största samlingen med Wrights fantastiska fågelillustrationer i många varianter och storlekar.